EN KOMPIS MED AKTIVITETSBEHOV
Borderterriern är till sitt ursprung en allsidig jakthund. Den har aldrig blivit "utställningsavlad", utan har förblivit en rustik, sund hund som älskar att arbeta - det må gälla jakt, lydnad, spår, agility eller lek och ras med familjemedlemmarna. Dess förmåga att koppla av mellan passen gör den till en behaglig familjehund - att ligga i knät och gosa och hålla ett öga på kökets aktiviteter hör till favoriterna inomhus.
Borderterrier är en av de friskaste hundraserna idag. En borderterrier på 14 år - pigg och alert - är ingenting ovanligt.

HISTORIK
Borderterriern härstammar från de gamla jaktterrier som fanns i gränstrakterna mellan England och Skottland (The Border District). Den användes som skadedjursbekämpare, främst på räv, och skulle orka följa jaktlaget under en dag och ändå ha krafter kvar att gå ner i grytet, om räven tog sin tillflykt dit. Därför behövdes en högbent, snabb och uthållig hund, tillräckligt smidig för att ta sig igenom trånga passager. Den måste också vara intelligent och självständig, samt kunna samsas med andra hundar i flocken.
Rasens vänner dröjde länge med att få borderterriern godkänd av brittiska kennelklubben, men var rädda att hunden skulle hamna i fel händer, bli en utställningshund och förlora ursprungliga egenskaper. När rasstandarden slutligen skrevs och godkändes på 20-talet kom den sålunda att helt bygga på hundens funktion som snabb och uthållig grythund, vilket den fortfarande gör.
UTSEENDE
Borderterriern är i alla avseenden en mycket välbalanserad hund med:
• en behändig storlek - ca 35 cm hög och med vikt runt 7 kg  
• benlängd, styrka och uthållighet att följa en ryttare till häst
• ett utterliknande huvud med bred flat skalle och kraftig nos
• djup, smal och lång kropp, kraftiga käkar och tänder, löst skinn som gör att den kan "glida" genom trånga passager, och dubbel päls - varm ull underst och sträv vattenavstötande överst - allt detta gör den väl rustad för ett nappatag i gryt
 
MENTALITET
En borderterrier älskar människor och särskilt barn, som den har stort tålamod med - det är inte i första hand som vakthund man väljer rasen.
En borderterrier är glad och vänlig, kontaktvillig och röstkänslig. Eftersom den gärna vill vara sin ägare till lags räcker det ofta att skärpa tonen när den gör något galet. Med beröm och uppmuntran lär den sig fort olika saker.
En borderterrier är påhittig och tycker om att stå på egna ben. Den är aktiv till sin läggning och kan sysselsätta sig själv - undersöka alla hål och spår ute, kasta omkring med en leksak inne.
En borderterrier skäller inte i onödan.
En borderterrier samsas och leker gärna med andra hundar. Den startar sällan slagsmål men går heller sällan undan om den blir provocerad.
En borderterrier är en jakthund - familjens katt och även andra husdjur kan känna sig säkra, men utanför familjekretsen räknas dessa som jaktbyte.
AKTIVITETER
En borderterrier tycker inte om att vara ensam. En heltidsarbetande familj är ingenting för den.
En borderterrier behöver minst en rejäl promenad varje dag. Helst förstås utan koppel i trafiksäker miljö, men huvudsaken är att den får sträcka på benen ordentligt och använda sitt luktsinne.
En borderterrier trivs bättre ju mer den får använda sitt huvud - den är ju en arbetande terrier.
Borderterriern är ursprungligen en jakthund och används fortfarande som sådan. Den har idag blivit populär eftersökshund och kortdrivare på framför allt klövvilt.
För den som inte jagar finns många andra aktiviteter som passar borderterrier förträffligt.
I Sverige tävlar man framgångsrikt lydnad och agility, och rasen har många champions i dessa grenar.
Även i bruksgrenarna spår och sök finns framgångsrika ekipage.
Därhemma kan man lätt lära in konster av olika slag!